Image

  Van links naar rechts:

  Patricia van Assema
  Hoofddocent
  Universiteit Maastricht
  Marion Lomme
  diëtist

  Kathelijne Bessems
  Senior onderzoeker & docent
  Universiteit Maastricht
  Evelyne Linssen
  beleidsmedewerker GGD
  Zuid Limburg

   

  Niet op de foto: Dennis de Ruijter, onderzoeker & docent Universiteit Maastricht

  Hoe het begon

  In Zuid Limburg wordt de cursus Goedkoop Gezonde Voeding al vanaf 2000 ingekocht door o.a. gemeenten, woningcorporaties, banken en winkelketens. In 1999 ontwikkelden diëtisten Marion Lomme en Maria Akkermans samen met GGD Zuid Limburg en Kredietbank Limburg de cursus ‘Goede voeding hoeft niet veel te kosten’ met subsidie van de Nederlandse Hartstichting. De aanleiding was dat mensen met een lagere sociaal economische status niet bereikt werden met traditionele voorlichtingsinitiatieven. De Kredietbank Limburg bereikte deze mensen wel in schuldsaneringstrajecten.

  Image
  Image

  Regelmatige evaluatie en kwaliteitsbewaking

  De cursus is regelmatig geëvalueerd door de Universiteit Maastricht, diëtisten en GGD, zowel op waardering door deelnemers als op verandering in voedingsgedrag. Zo is in 2012 met subsidie van ZonMW een grootschalige herziening van het programma doorgevoerd met de laatste inzichten uit onderzoek naar het bevorderen van gezond voedingsgedrag bij mensen met een klein inkomen. Het oorspronkelijk dagdeel waarin deelnemers de supermarkt bezochten, is vervangen door een opdrachtencarrousel. De naam van de nieuwe cursus is gewijzigd in Goedkoop gezonde voeding.

  Landelijke verspreiding

  Sinds 2016 is de e-learning module GGV voor cursusleiders beschikbaar om de cursus Goedkoop Gezonde Voeding landelijk te verspreiden. Vanaf 2018 is Goedkoop Gezonde Voeding up-to-date volgens de laatste voedingsrichtlijnen. Met een subsidie van ZonMw is de e-learning module tussen april 2020 en september 2021 kosteloos beschikbaar en toegankelijk voor meer gezondheidsprofessionals. De nieuwe Handreiking Samenwerking, financiering en werving geeft cursusleiders en projectleiders handvatten om GGV in de eigen regio te organiseren.
  De cursus Goedkoop Gezonde Voeding is opgenomen in de interventiedatabase van het centrum voor Gezond Leven en erkend als theoretisch goed onderbouwd. Steeds meer organisaties kopen alleen cursussen in die gecertificeerd zijn. Goedkoop Gezonde Voeding sluit hier goed bij aan.

  Image
  © 2023 Maastricht University. All Rights Reserved. Designed By Leon Kolenburg

  Search